ماشین چاپ روتاری تکنولوژی چاپ رنگهای زنده و طرح های متنوع در انواع پارچه بوده است. امروزه با وجود محبوبیت روز افزون ماشین های چاپ دیجیتال ماشین های چاپ روتاری پیشرفته کنترل کاملی بر فرآیند چاپ برای طرح های گرافیکی بی حد و مرز را امکان پذیر می سازد. تصویر زیر نمونه هایی از طرح های چاپ شده برای روی پارچه به واسطه ماشین چاپ روتاری پیشرفته است.
برای تبدیل طرحهای پیچیده به چاپ پارچه ای با بالاترین کیفیت، اپراتورها و مدیران چاپ باید شابلونی درست را برای طرح انتخاب کنند در این مقاله ملاحظات ضروری در انتخاب شابلون را تشریح می کنیم.
درک مشخصات شابلون
-انتخاب شابلون
صحیح مستلزم درک مشخصات مختلفی از شابلون می باشد.
-وضوح و مش
هر چه تعداد مش بیشتر باشد کیفیت چاپ نیز بهتر میشود. در حالی که بسیاری از شرکتهای چاپی از شابلو نهایی با مش ۱۲۵ استفاده میکنند، برای دستیابی به وضوح و شبکه رستری بهتر برای طرحهای پیچیده مانند اشکال هندسی طرحهای کوچک و ظریف و ترام سایه روشن به یک شابلون با مش بیشتر نیاز دارید.
-ضخامت شابلون
شابلونهای ضخیم تر دوام بیشتری دارند؛ در برابر آسیب هایی همچون چروک و شکستگی مقاومت بیشتری کرده و طول عمر آنها افزایش می یابد و در نتیجه میتوان با آنها متراژ چاپ بیشتری داشت.
-فضای باز
فضای باز درصد باز بودن شابلون و میزان جریان خمیر چاپی که می تواند از آن عبور کند را توصیف میکند. این مورد سرعت روند چاپ و نفوذ رنگ را نیز تعریف میکند. به عنوان مثال یک شابلون با فضای باز بالا برای طرحهایی مناسب است که نیاز به نفوذ رنگ بیشتری دارند. در حالی که فضای باز پایینتر برای چاپ سطحی تر ترجیح داده می شود.
شکل سد شابلون شکل حفره ها
همه شابلونها به یک شکل ساخته نمی شوند؛ فرآیند ساخت شابلون امکاناتی را برای شکل دادن به سدهای ساختار شبکه ای آن می دهد، برای مثال هر چه شکل این سدها مخروطی تر باشد جریان خمیر چاپ با فشار کمتر تیغه از شابلون عبور میکند و در نتیجه کنترل بهتری در زمان چاپ به ارمغان می آورد برای مثال ساختار تکنولوژی نوا در شرکت اشتورک که در شکل زیر اشاره شده است. آخرین فناوری شابلو نهای شرکت اشتورک Ortasereen می باشد (مراجعه شود به نسخه شماره ۶۶ مجله نساجی موفق) که جریان عبور خمیر چاپ به واسطه لبه های برآمده سدها از بقیه شابلونها نیز بیشتراست.
اپراتورها و مدیران چاپ باید شناخت درستی از موارد فوق الذکر داشته باشند تا بتوانند شابلون درستی را برای چاپ خود انتخاب کنند. پیدا کردن تعادل مناسب بین سرعت، هزینه و کیفیت بسیار مهم است. به عنوان مثال آیا چاپ یک طرح مستعد مشاهده موره (Moire) است؟ راه حل انتخاب یک شابلون مناسب با ساختار شبکه ای که تداخلی با طرح نداشته باشد. آیا خطوط باریک برای طرح شما ضروری است؟ در این مورد مش و وضوح و همچنین ساختار و شکل سد شابلون اهمیت پیدا می کند.
توصیه ای جهت انتخاب شابلون برای انواع طرح
طرحهای متنوع و شگفت انگیزی را که میتوان با ماشی نهای چاپ روتاری عملیاتی کرد.
۱.طرح های ترام (سایه روشن) تک رنگ
برای صنعت مد و ملزومات خانگی چاپ ترام که عموما ً استفاده میشود، مستلزم شابلو نهایی با مش بیشتر (حدود ۱۶۵ و ۱۹۵) منحنی حکاکی صحیح و ساختار شبکه ای که با طرح تداخل نداشته باشد، است. این شابلونها کمک میکنند تا بر چالشهای چاپ سایه روشن همچون اثر موره (Moiré) سفیدکها و تناقض در تناژ رنگها غلبه کنید.
۲.طرحهای واقعی از عکسها
با وجود اینکه امروزه اکثر طرحهای واقع گرایانه عکسها به صورت دیجیتالی چاپ می شوند. چاپ این طرح ها (CMYK) با ماشینهای روتاری نیز امکان پذیر است. این امر نیازمند یک شابلون با توان رزولوشنی بالا و همچنین دانش و مهارت جداسازی بالای اپراتور میباشد. این دانش در زمانی که فایل طرحها بزرگتر باشد ارزشمندتر میشود و همچنین میتواند وضوح را کاهش دهد و بر وضوح و مرز طرحها و تعریف چاپ نهایی تاثیر گذارد.
طرح های ۶/۷ رنگ مسطح
چاپهای مسطح به شابلو نهایی بدون چروک و فضای باز مناسب نیازمند است. انتخاب شابلونی با ضخامت و مش درست با تکنولوژی نوا، ثبات رنگ روی پارچه را بهبود می بخشد. استفاده از شابلونی با فضای باز مناسب امری حیاتی است که میتواند یکنواختی رنگ در سطح میکرو را تضمین کند به این منظور پیشنهاد شرکت اشتورک شابلون نوا با مش ۱۳۵ است.
طراحی سایه روشن
به طور سنتی به ازای هر ترام کامل یک شابلون مورد نیاز است؛ اما با استفاده از سایه روشن میتوان چندین تن را با یک شابلون خلق کرد، در بعضی موارد تا ۷ تن این مزیت اقتصادی با استفاده از شابلون مناسب تنظیمات رستر و کالیبراسیون فرآیند شابلون سازی و یا حکاکی بر روی آن به دست می آید.
طراحی کانتورینگ (طراحی طرح کلی)
در این نوع از طراحیها فقط خطوط نشان داده میشوند؛ در بیشتر موارد، خطوط به رنگ سیاه چاپ می شوند و طرح کلی به عنوان یک عنصر طراحی استفاده میگردد. در این تکنیک می توان با استفاده از دو شابلون برای ایجاد سه رنگ مختلف استفاده کرد دو رنگ اصلی آبی و زرد و یک رنگ همپوشانی (سبز). شابلون کاملا ً گرد و کنترل فرایند چاپ برای خلق درست این اثر الزامیست. شرکت اشتورک میتواند با ارائه راه حل و دانش از طراحی تا چاپ پارچه به شما کمک نماید.
چاپ سه بعدی
این تکنیک که اغلب در صنعت کاغذ دیواری استفاده میشود در آینده ای نزدیک راه خود را به صنعت نساجی نیز باز میکند؛ شابلونها برای چاپ سه بعدی نیازمند به لاکی با ضخامت بیشتر هستند.
داشتن استراتژی جهت انتخاب شابلون درست برای موفقیت در چاپ و همچنین درک مشخصات شابلون و چگونگی تاثیر آن بر کیفیت نهایی چاپ برای تکرار طرحهای مشتریان در سطحی بالا و کارآمد امری ضروری است.
با استفاده از شابلون مناسب می توان طیف وسیعی از طرح ها را زنده کرد برای دستیابی به کیفیت چاپی بی نظیر، صرفاً طراحی خوب و شابلون ملاک نیست کنترل کل فرآیند چاپ از طراحی گرفته تا ماشین آلات شابلون سازی حائز اهمیت هستند.