مهران شریفی
مدیرعامل شرکت نمادپردا
-
زیرساختهای لازم برای توسعه صنعت ماشین سازی کشور چیست و در این خصوص، چه دیدگاهی دارید؟
درصورتیکه منظور از زیرساخت، امکانات و تجهیزات فیزیکی باشد، شاید کمبود جدی و یا عدم وجود امکانات مطرح نباشد؛ چراکه، با مفهوم بومیسازی و دسترسی به تجهیزات و امکانات در سراسر جهان (البته با فرض حذف آثار تحریمها) کمبودهای فیزیکی به نحوی قابل جبران هستند.
بنابراین، موانع اصلی توسعه در بخش ماشینسازی در مرحله نخست، در قوانین و رویههای جاری کشور میباشد و میدانم که منحصر به صنعت ماشینسازی نیست و به کل گستره تولید قابل تعمیم است و در مرحله دوم، عواملی مانند کمبود دانش فنی، نبود تجربه و تکنولوژی روز دنیا و بازار فروش را میتوان نام برد. لازم به توضیح است که دانش فنی ناشی از تجربه، به سهولت بدست نمیآید و مستلزم سالها، کار و فعالیت مستمر میباشد و متأسفانه، محیط لازم در کشور، به علت شرایط متغیر و ناپایدار و تغییر قوانین فراهم نیست تا اینکه، کسب و کارها به وجود آمده و رشد نمایند. با فرض فراهم شدن شرایط، به نظر من همکاری با شرکتهای صاحب فناوری در دنیا، سریعترین راه رسیدن به نتیجه است؛ چراکه، اینگونه شرکتها میتوانند کمبودهای مرتبط با دانش فنی، تجربه و بازار فروش را به سرعت جبران نماید.
-
اگر این زیرساختها فراهم شود، چه شرایطی برای شرکتهای ماشینسازی در حوزه صادرات اتفاق میافتد؟
بهبود فضای کسب و کار شرکتهای ماشینسازی در امر صادرات، مزیت قابل ملاحظهای در بر خواهند داشت؛ زیرا، به جهت رقابتپذیر بودن، استفاده از فناوری روز دنیا در صنعت ماشینسازی ضروری است و این، مستلزم به کارگیری نیروهای متخصص میباشد که هزینه غالب شرکتهای ماشینسازی است و شرکتهای داخلی، با توجه به پایینتر بودن اینگونه هزینهها، دست بازتری در رقابت بازارهای داخلی و بینالمللی خواهند داشت.